سفر رئیس قوه قضاییه به چین تبلور نوعی «دیپلماسی قضایی فعال» است – خبرگزاری ویکی سلامت | اخبار ایران و جهان

سفر رئیس قوه قضاییه به چین تبلور نوعی «دیپلماسی قضایی فعال» است - خبرگزاری مهر | اخبار ایران و جهان

به گزارش خبرگزاری ویکی سلامت بهنام حبیب زاده مؤمن در یادداشتی تحلیلی در مورد سفر رئیس قوه قضائیه جمهوری اسلامی ایران به چین و حضور در اجلاس رؤسای دادگاه های عالی کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای نوشت: سفر رئیس قوه قضائیه به جمهوری خلق چین و حضور در اجلاس رؤسای دستگاه های قضائی کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای از چند منظر قابل تأمل و تحلیل است؛ این سفر نه تنها در چارچوب دیپلماسی قضائی معنا پیدا می کند بلکه بازتابی از سیاست کلان کشور در جهت تقویت ارتباطات راهبردی با بلوک های منطقه ای و غیر غربی نیز به شمار می رود.

در دوره ای هستیم که نهادهای قضائی صرفاً به عنوان مجریان عدالت داخلی تلقی نمی شوند و با جهانی شدن مباحث حقوقی بازیگرانی مؤثر در عرصه های بین المللی نیز به شمار می آیند از این رو حضور فعال در نشست های چندجانبه به ویژه در سازمان های مؤثری چون سازمان همکاری شانگهای اهمیتی دوچندان پیدا می کند. سازمانی که طی دو دهه گذشته با تمرکز بر امنیت منطقه ای مبارزه با تروریسم جرایم سازمان یافته و همکاری های اقتصادی و فرهنگی به یکی از مهم ترین نهادهای منطقه ای تبدیل شده است.

نقش آفرینی قضائی در ساختار چندجانبه آسیایی

برای نخستین بار قوه قضائیه جمهوری اسلامی ایران به عنوان عضو رسمی این سازمان امکان حضور مؤثر و مشارکت مستقیم در روندهای تصمیم ساز حقوقی و قضائی در منطقه را یافته است. نشست اخیر رؤسای قوه قضائیه کشورهای عضو فرصتی استثنایی برای تبادل تجربه هماهنگی در موضوعات حقوقی فراملی و شکل دهی به سیاست های مشترک قضائی میان کشورهایی با نظام های حقوقی متنوع اما با اهداف مشترک محسوب می شود.

در همین چارچوب سفر رئیس قوه قضائیه به چین را می توان تبلور نوعی «دیپلماسی قضائی فعال» دانست؛ دیپلماسی ای که در آن دستگاه عدالت قضائی کشور نه فقط به عنوان نهادی درون مرزی بلکه به عنوان بازیگری هوشمند در عرصه بین الملل در حال ترسیم چهره ای واقع گرایانه منسجم و مستقل از نظام حقوقی و قضائی ایران در سطح منطقه ای و جهانی است.

پاسخ به ابهامات حقوق بشری از مسیر تعامل سازنده

در شرایطی که برخی محافل غربی و رسانه های بین المللی بعضاً تصویری غیرواقعی و مغرضانه از ساختار قضائی ایران ارائه می دهند حضور در چنین مجامعی و تبیین سیستم دادرسی قضائی و رفع برخی ابهامات بستری مناسب برای گفت وگو تبیین مواضع و اصلاح روایت ها فراهم می سازد. چرا که این رویکرد از جنس مقابله صرف نیست بلکه نوعی دیپلماسی حقوقی نرم و گفتمان محور است که می تواند جایگاه ایران را به عنوان کشوری برخوردار از ساختار قضائی پیشرفته بومی اسلامی و کارآمد در میان کشورهای هم پیمان و هم راستا تثبیت کند.

چشم انداز همکاری های دوجانبه و منطقه ای

بی تردید مذاکرات و تعاملاتی که در حاشیه این اجلاس میان رؤسای دستگاه های قضائی ایران و سایر کشورها انجام می گیرد می تواند به انعقاد تفاهم نامه های همکاری انتقال دانش حقوقی و تجارب تسهیل در استرداد مجرمین ومعاضدت های قضائی وکلای دادگستری به شهروندان کشورهای عضو تبادل اطلاعات حقوقی و همچنین هماهنگی در مقابله با جرایم سازمان یافته و تروریسم بین المللی منجر شود. این سطح از همکاری ها زمانی اهمیت بیشتری پیدا می کند که بدانیم بسیاری از تهدیدات امنیتی و حقوقی امروز ماهیتی فراملی دارند و بدون هماهنگی های قضائی منطقه ای مقابله و کنترل آنها ممکن نیست.

گامی در مسیر تحکیم «عدالت منطقه ای»

حضور فعال قوه قضائیه جمهوری اسلامی ایران در سازمان همکاری شانگهای از منظر سیاست گذاری کلان می تواند به شکل گیری نوعی «عدالت منطقه ای» کمک کند؛ عدالتی که بر پایه احترام به حاکمیت ملی کشورها تنوع فرهنگی و حقوقی و مقابله مشترک با تهدیدات جهانی شکل می گیرد.

در مجموع سفر رئیس قوه قضائیه به چین را باید در چارچوب یک راهبرد توسعه محور بلندمدت در حوزه سیاست خارجی و حکمرانی شایسته حقوقی کشور ارزیابی کرد. راهبردی که هدف آن تبدیل دستگاه قضائی ایران از یک بازیگر منفعل به یک کنشگر اثرگذار در مناسبات حقوقی منطقه ای و بین المللی است؛ مسیری که اگر با استمرار برنامه ریزی دقیق و نگاه کارشناسانه پیگیری شود می تواند منافع بلندمدتی را در حوزه های امنیتی حقوقی برای نظام عدالت قضائی کشور به همراه داشته باشد.

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "سفر رئیس قوه قضاییه به چین تبلور نوعی «دیپلماسی قضایی فعال» است – خبرگزاری ویکی سلامت | اخبار ایران و جهان" هستید؟ با کلیک بر روی اجتماعی، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "سفر رئیس قوه قضاییه به چین تبلور نوعی «دیپلماسی قضایی فعال» است – خبرگزاری ویکی سلامت | اخبار ایران و جهان"، کلیک کنید.

نوشته های مشابه